Info

Energie vergelijken
Sinds 1 juli 2004 is de energiemarkt vrijgegeven, dit hebben ze gedaan om de concurentie te bevorderen. Voor de liberalisering was nederland onderverdeeld bij de energieleveranciers: Nuon, Essent, Delta en Eneco. Voor u betekend nu dat u zelf vrij een energieleverancier kan kiezen, maar waar moet u opletten bij het vergelijken van energie?

Opbouw energieprijzen
Het is goed om een beetje prijsbewust bezig te zijn, maar waar moet u dan allemaal opletten met energie? Het is namelijk belangrijk om te weten hoe de energieprijzen zijn opgebouwd en wat de addertjes onder het gras voor u kunnen zijn.

Stroomprijs
Allereerst moet u weten of u een dubbele of een enkele meter heeft. Heet u een enkele meter dan kijkt u bij de energieleveranciers wat het enkeltarief is.

Enkele meter
Het enkel tarief is opgebouwd uit het leveringstarief, energiebelasting en de BTW van 21% daarnaast zou het nog kunnen dat er andere kosten erbij komen kijken zoals de Opslag van Duurzame Energie.

Dubbele meter
Bij een dubbele meter heeft u piek en daluren. De tijden van piek en daluren is afhankelijk van de netbeheerder in uw regio. Meestal zijn de piektarieven van 7.00 sóchtends tot 23.00 sávonds. Als u een dubbele meter heeft moet u dus kijken naar het piektarief en het daltarief bij de energieleveranciers.

Gasprijs
De gasprijs is per regio verschillend, aardgas word namelijk gewonnen in groningen. Hoe groter de afstand tussen groningen en u regio hoe hoger de gasprijs wordt.

De reden waarom ik dit zo uitgebreid aan u laat zien is om dat veel mensen nog de fout ingaan met de berekeningen bij het vergelijken van energie. Nu weet u iedergeval hoe de energieprijzen zijn opgebouwd.

Uiteraard gaat het bij de meeste mensen om de prijs, daarnaast kan duurzaamheid ook een rol spelen of gewoon een leuke actie met korting of een cadeau doet het ook vaak goed bij de concument.